Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pesto zawsze warto robić latem, ponieważ o tej porze roku dostaniemy świeżą, dorodną pietruszkę. Taką właśnie upolowałyśmy na pobliskim bazarku. Z jednego pęczka ogromnego, zrobiłyśmy słoiczek 200 ml pesto doskonałego. Użyjemy go do sałatek i makaronów, sosów mięsnych i zup.
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 313
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3808
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 313
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3808
Składniki
Do wysokiego naczynia wrzucamy wszystkie składniki i rozdrabniamy je blenderem na papkę. Jeśli chcemy, by pesto było gęste dajemy 6 łyżek oliwy, nieco rzadsze nawet 8 łyżek.
W momencie, gdy zacznie uwalniać się w czasie blendowania zapach czosnku i pietruszki pesto jest gotowe. Wystarczy przełożyć je do słoiczka, ubić i zalać na wierzchu oliwą, następnie szczelnie zamknąć.
Domowe pesto może stać w lodówce do dwóch tygodni. Można je również przechowywać w zamrażarce poporcjowane i wyjmować dzień wcześniej do lodówki.