Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe do barszczu czerwonego, ćwikły i wszelakich surówek.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 160
Szaszłyki z polędwiczkami z boczku i śliwką to wykwintne danie, które łączy w...
Odsłon: 178
Wyśmienite roladki ze schabu. Świetnie smakują podane na ciepło z dodatkiem s...
Odsłon: 126
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 69
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 160
Szaszłyki z polędwiczkami z boczku i śliwką to wykwintne danie, które łączy w...
Odsłon: 178
Wyśmienite roladki ze schabu. Świetnie smakują podane na ciepło z dodatkiem s...
Odsłon: 126
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 69
Składniki
Warto upiec buraki w łupinach w piekarniku, a potem użyć je do sałatki lub barszczu. Buraki z pieca mają głębszy, szlachetniejszy smak niż gotowane. Nie tracą też tylu wartości odżywczych. Zatrzymują intensywny, rubinowy kolor. Do pieczenia wybieramy bulwy mniej więcej równej wielkości, aby czas pieczenia był taki sam. Myjemy dobrze buraki, osuszamy i smarujemy olejem, trzeba je trochę natłuścić.
Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 °C do miękkości, czyli od 50 do 90 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy, czy są miękkie. Jeśli patyczek wbijany, wchodzi miękko w buraka, burak jest upieczony.
Studzimy buraki, obieramy z łupin i gotowe!