Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony camambert to świetna przystawka, która zachwyca harmonią smaków. Mięciutki ser z chrupiącą skórką i kremowym wnętrzem doskonale komponuje się ze słodkim i lekko kwaskowatym sosem żurawinowym. To danie świetnie nada się na różnego rodzaju imprezy, czy wykwintną kolację.
papier do pieczenia lub naczynie żaroodporne, nóż, rondelek
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 312
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2261
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2968
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 651
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 312
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2261
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2968
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 651
Składniki
Rozgrzej piekarnik i ustaw go na 180 stopni.
Camembert natnij w kratkę. Pomiędzy przestrzenie wbij plastry czosnku i gałązki rozmarynu. Dzięki temu nabierze świeżego aromatu.
Skrop camembert oliwą z oliwek i piecz w naczyniu żaroodpornym lub na papierze do pieczenia w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Ser z zewnątrz powinien mieć chrupiącą skórkę, a środek miękki. Pokrój bagietkę na kawałki i ułóż na kratce lub papierze.
W małym rondelku przygotuj sos żurawinowy. Gotuj na średnim ogniu, aż stanie się ciepły.
Wyjmij ser z piekarnika, polej wierzch ciepłym sosem żurawinowym i dodaj orzechy włoskie. Możesz udekorować ser również gałązkami rozmarynu.