Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny pasztet z kurczaka z dodatkiem masła klarowanego. Kremowy z chrupiącą, przypieczoną skórką. Idealny do kanapek lub, pokrojony, jako przekąska na imprezę.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105466
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 93
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4553
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 32
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105466
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 93
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4553
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 32
Składniki
Słoninę kroimy w grubszą kostkę. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy słoninę, aż zacznie się wytapiać. Dodajemy masło klarowane. Ćwiartki kurczaka dodajemy do słoniny i masła. Cebulę kroimy na ćwiartki, pietruszkę na kawałki i również dodajemy do garnka. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem przez 60 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i dusimy jeszcze 15 minut. Po ostudzeniu wyciągamy liście laurowe, ziele i jałowiec - wyrzucamy, nie będą nam już potrzebne. Wyciągamy kurczaka, wątróbkę, słoninę, cebulę i pietruszkę. Kurczaka obieramy od kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, słoninę i warzywa mielimy w maszynce dwa razy. Dodajemy tłuszcz pozostały na patelni, gałkę, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Próbujemy i doprawiamy do smaku. Na końcu dodajemy jajka i bułkę tartą. Formę do pieczenia smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Ja użyłam okrągłej kokilki o średnicy 16cm. Do formy wykładamy masę pasztetową. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. W połowie pieczenia przykrywamy folią lub papierem do pieczenia, aby pasztet nie przypiekł się za mocno. Po upieczeniu studzimy pasztet w temperaturze pokojowej. Wkładamy do lodówki na no najmniej kilka godzin. Pasztet jest gotowy.