Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dodatki
  • Pierogi z płuckami
  • Dodatki
  • Przepis na

Pierogi z płuckami

14.08.2020 Odsłon: 15119
5.0 (18 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
agnes72
agnes72

Przedstawię wam kolejne danie które kojarzy mi się z moim dzieciństwem, dla niektórych pewnie to będzie ble, fuj itp. dla mnie nie. Jak u was nazywa się płucka ? bo u nas mówią na nie również lekkie. Powiem wam że to danie jest najlepszym i najsmaczniejszym daniem z mego dzieciństwa, choć ja nie jestem wybredna co do jedzenia. A pierogi uwielbiam robić a jeszcze bardziej jeść.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Śniadania Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Taka tortilla poleca się np. na śniadanie, albo do pracy.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 62799

do 15 min 15 min
30
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto kajmakowe

Ciasta Ciasto kajmakowe

Ciasto dla wielbicieli krówek i nie tylko.

  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15763

> 60 min >60 min
8

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Pasztet z wędzonej makreli

Wędliny Pasztet z wędzonej makreli

Zazwyczaj pasztety robimy z różnych mięs. Rzadziej z ryby. Ten rybny pasztet...

  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Tymianek
  • Pasztety

Odsłon: 5891

> 60 min >60 min
19
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta z jabłkami zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tarta jest mało pracoc...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta

Odsłon: 2553

> 60 min >60 min
3
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Dania główne Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Nie da się ukryć, że bardzo lubimy kapustę pekińską. Bardzo często gości na n...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra

Odsłon: 2404

do 60 min 60 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przekąski

melon w szynce parmeńskiej

Przekąski melon w szynce parmeńskiej

Super przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. :)

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Szynki

Odsłon: 162

do 15 min 15 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Śniadania Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Taka tortilla poleca się np. na śniadanie, albo do pracy.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 62799

do 15 min 15 min
30
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto kajmakowe

Ciasta Ciasto kajmakowe

Ciasto dla wielbicieli krówek i nie tylko.

  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15763

> 60 min >60 min
8

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Pasztet z wędzonej makreli

Wędliny Pasztet z wędzonej makreli

Zazwyczaj pasztety robimy z różnych mięs. Rzadziej z ryby. Ten rybny pasztet...

  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Tymianek
  • Pasztety

Odsłon: 5891

> 60 min >60 min
19
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta z jabłkami zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tarta jest mało pracoc...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta

Odsłon: 2553

> 60 min >60 min
3
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Dania główne Kapuśniak z pekinki na kiełbasie

Nie da się ukryć, że bardzo lubimy kapustę pekińską. Bardzo często gości na n...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra

Odsłon: 2404

do 60 min 60 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przekąski

melon w szynce parmeńskiej

Przekąski melon w szynce parmeńskiej

Super przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. :)

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Szynki

Odsłon: 162

do 15 min 15 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dodatki
Smaker
Pierogi z płuckami
Autor:
agnes72
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • składniki na farsz :
  • 1,5 kg ugotowanych płuc wieprzowych,
  • 2 cebule 300 g,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 2 kawałki słoniny 200 g.
  • składniki na ciasto :
  • 4,5 szklanki mąki tortowej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 szklanki przegotowanej gorącej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
1

Płuca dwa kilogramy i dwieście gram ugotować w osolonej wodzie do miękkości dzień wcześniej, ugotowane przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody. Następnego dnia zmielić płucka w maszynce z drobnym sitkiem.

2

Gdy mamy już zmielone płucka na patelnię dodać około trzech łyżek smalcu ze skwarek i usmażyć na tym smalcu cebulkę na lekko brązowo, dodać do zmielonych płucek usmażoną cebulkę i wszystko razem dokładnie wymieszać do połączenia się płucek z cebulką.

3

Jak już mamy przygotowany farsz z płucek. Do miski wsypać mąkę oraz sól, następnie wlać gorącą wodę i szybkim ruchem łyżki wymieszać do połączenia się mąki z wodą aby mąka się nie zaparzyła.

4

Jak już łyżką mamy wymieszaną mąkę z wodą gorącą, wtedy ręką wyrabiać ciasto ( uwaga ponieważ ciasto jest mocno gorące ). Gdy mamy już wyrobione ciasto i czuć jego miękkość wlać olej i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały olej. Wyrobione pozostawić pod ściereczką aby odpoczęło.

5

Gdy ciasto odstało swój czas aby odpoczęło podzielić je na trzy części. Każdą z części położyć na stolnicy wysypanej mąką, wierzch ciasta również obsypać mąką. Ciasto jest bardzo mięciutkie i pomimo odstania swego czasu cały czas jest cieplutkie.

6

Każdy kawałek ciasta rozwałkować nie za cienko, szklanką wycinać kółka. Brać jedno wycięte kółko rozciągnąć je dłońmi i nałożyć łyżkę przygotowanego farszu.

7

Zlepiając pierogi zaczynamy kleić od środka następnie od boków i skleić całe dowolnie ( ja poszłam na łatwiznę i sklejałam normalnie nie ozdobnie ale kiedyś wymyślę inny wzorek ).

8

Z tego przepisu wyszło mi pięćdziesiąt pięć sztuk pierogów. Do garnka wlać wodę posolić ją, gdy się zagotuje woda wkładać pierogi i od czasu wypłynięcia na wierzch zmniejszyć ogień i gotować na wolnym około 5 minut co jakiś czas zamieszać.

9

Ugotowane pierogi wykładać na talerze za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody z gotujących się pierogów. Najlepiej układać je tak aby się nie skleiły, ponieważ po ostygnięciu będą się rozrywać jak będą posklejane.

10

Tak przygotowane pierogi podałam ze skwarkami usmażonymi ze słoninki. To kolejne danie i wspomnienia z mego dzieciństwa, tanie a jakie smaczne. Ciasto na pierogi wyszło mi tak idealne i mięciutkie że aż rozpływało się w ustach i nawet po ostygnięciu nadal są mięciutkie.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki