Do góry

Dodatki Przepis na:

Pikantny pieczony kalafior

Pikantny pieczony kalafior

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 1175

Dodano:

Odsłon: 137

Kalafior w zdrowej wersji - pieczony w piekarniku. Bardzo aromatyczny dzięki połączeniu suszonych pomidorów, czosnku i wędzonej papryki. Idealny dodatek do mięsa lub sadzonego jajka.

Składniki

  • Kalarior - 1 szt
  • Olej - 60 ml
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • Papryka słodka, chilli, wędzona
  • czosnek suszony
  • Suszone pomidory w proszku
  • Pieprz kolorowy ziarnisty
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Suszony czosnek i pieprz ziarnisty ucieramy w moździerzu.
    Mieszamy olej, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Jeśli wolicie mniej ostre danie użyjcie więcej suszonych pomidorów, a mniej papryk.


    W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojonego kalafiora i smarujemy go zalewą. Najlepiej użyć do tego pędzelka silikonowego.

    Pieczemy bez przykrycia 30 minut w 210 stopniach z termoobiegiem, potem zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i dopiekamy jeszcze 10-20 minut. Po tym czasie kalafior na pewno będzie miękki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń