Do góry

Dodatki Przepis na:

Pikle śliwkowe według Ewy Wachowicz

Pikle śliwkowe według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 1129

Dodano:

Odsłon: 1028

Sprawdzony dodatek do dań mięsnych. Przepis pochodzi z 430. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 2 kg śliwek, najlepiej węgierek
  • ziele angielskie
  • goździki
  • kardamon lub laska wanilii
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki czerwonego octu winnego
  • 1 szklanka miodu
  • 1 łyżka soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pikle śliwkowe według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego wsypać ziele angielskie, goździki i wyjęty ze strąków kardamon (można zastąpić laską wanilii).

  2. Zalać marynatą (składniki wystarczy wymieszać i zagotować). Słoiki zamknąć i zapasteryzować (20 minut w piekarniku lub w garnku z wrzątkiem).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń