Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis luźno oparty na tym z książki o meksykańskiej kuchni, którą ostatnio czytam ("Nopalito" - a Mexican kitchen). Jako, że normalnie używa się do tego mieszanki przypraw z zmielonych suszonych papryczek guajillo i arbol, pozmieniałem to tak, aby się dało je zrobić przy normalnie dostępnych produktach. O ile w oryginalnym przepisie używa się surowych orzeszków ziemnych, to mi się nie chciało specjalnie latać i ich szukać w hipermarketach pokroju Auchan, czy w sklepach z zdrową żywnością, decydując się zamiast tego na zwykłe, dostępne w każdej Biedronce, Aldi, Dino prażone, ale nie solone orzeszki. Fajny i szybki sposób na dodatek, który można dać do sałatek, tortilli, albo tak po prostu do przekąszenia na imprezie obok czipsów, chrupek itd.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11027
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6326
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5404
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13291
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5050
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11027
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6326
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5404
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13291
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5050
Składniki
Wyciśnij sok z limonki do głębokiego talerza i wymieszaj z przyprawami.
Na suchej patelni podprażaj orzeszki na średnim ogniu, często mieszając aż zaczną się gdzieniegdzie zabarwiać na brązowy kolor.
Przełóż od razu na talerz z sokiem z limonki oraz przyprawami i mieszaj, aż cały płyn odparuje. Jeśli tak się nie stanie, to wrzuć orzeszki jeszcze na momencik na patelnię na średnim ogniu, aż będą suche.