Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszny sosik pomidorowy z dodatkiem wędzonego podsmażonego boczku. Sosik nadaje się jako dodatek do gotowanych jajek, gotowanego makaronu oraz różnego rodzaju mięsa. itp. Sosik to dzieło mojej babci, pochodzące z jej starego zeszytu.
deska do krojenia, nóż, patelnia, sitko, garnek,
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 759
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 936
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 262
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 759
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 936
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 262
Składniki
Boczek wędzony pokroić w cienkie paseczki. Podsmażyć na oleju , dodając obraną pokrojoną cebule. Dusić aż cebula będzie miękka i szklista. Dosypać mąkę mieszając i smażąc aż powstanie gładka masa. Pomidory sparzyć gorącą wodą, po czym obrać ze skórki. Pokroić na kawałki włożyć na gorący tłuszcz i podsmażać do miękkości, następnie przetrzeć przez sitko. Przeciśnięte pomidory dodać do masy z boczku, cebuli i mąki , dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować cały czas mieszając. Następnie dodać ugotowany wcześniej bulion ciągle mieszając, aby nie porobiły sie grudki. Gotować około 7 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami do smaku, oraz dodać odrobinę tabasco.