Do góry

Dodatki Przepis na:

Pomidory suszone w piekarniku.

Pomidory suszone w piekarniku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 717

Dodano:

Odsłon: 156

W moim sklepie warzywniczym kupiłam wspaniałe pomidorki w bardzo korzystnej cenie. I postanowiłam ususzyć w piekarniku. Oj, było z nimi troszkę zabawy. Ale zaparłam się i mam. Zrobiłam 2 partie. Jedna z bazylia i druga z rozmarynem. Obie z dodatkiem czosnku Ta pierwsza partia jest w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno. A druga w oleju słonecznikowym.

Składniki

  • 1,5 kg pomidorów 1/2 dużej główki czosnku
  • Bazylia lub rozmaryn Olej do zalania
  • Morska drobnoziarnista sól i świeżo zmielony pieprz.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania jest bardzo prosty ale czasochłonny.

  2. Umyte i osuszone ściereczką pomidory kroimy na pół . Nie wydrążamy środków.

  3. Na wysmarowanym olejem papierze rozkładamy pomidory i wstawiamy do piekarnika . Suszymy w temperaturze 100 stopni przy uchylonych drzwiczkach.
    Trwa to 2-3 godziny. W międzyczasie można przewrócić je na druga stronę.
    Wyjmujemy pomidory i odstawiamy na noc do odparowania.

  4. Na drugi dzień powtarzamy suszenie. Będzie już krócej.

  5. Wysuszone pomidory solimy i posypujemy pieprzem. A potem wkładamy do słoiczków. Dodajemy czosnek i zioła. Zalewamy olejem. Wstawiamy do lodówki.

    Suszonych pomidorów używam do sałatek, farszów. A olej wykorzystuję do dressingów.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń