Do góry

Dodatki Przepis na:

prosty chleb na zakwasie

prosty chleb na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 2530

Dodano:

Odsłon: 1123

Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umiejętności tylko czasu i nieco cierpliwości.....

Składniki

  • mąka pszenna chlebowa - 600 g
  • ciepła woda - 400 ml
  • aktywny zakwas (użyłam żytni) - 200 g
  • sól - 2 płaskie łyżeczki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
prosty chleb na zakwasie

Przygotowanie

  1. W misie miksera wymieszać wodę z zakwasem. Dodać mąkę i mieszać na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Przykryć ścierką i zostawić na godzinę.

  2. Po tym czasie do ciasta dodać sól i wyrabiać na niskich obrotach przez 10 minut. Ciasto przełożyć do czystej, natłuszczonej olejem miski, przykryć ścierką i zostawić na 4 godziny do wyrastania. Po 30 i po 60 minutach ciasto należy złożyć, naciągając jego boki wilgotnymi dłońmi od dołu do góry.

  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, złożyć w kopertę (nie ugniatać) i obracając uformować okrągły lub owalny bochenek.

  4. Bochen przełożyć do wysypanego mąką koszyka do wyrastania lub miski wyłożonej ścierką i wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin.

  5. Na godzinę przed pieczeniem ciasto wyciągnąć z lodówki. Do zimnego piekarnika włożyć kamień do pieczenia chleba (można użyć garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne), rozgrzać do 250 stopni.

  6. Deskę do krojenia posypać obficie mąką, ostrożnie przełożyć na nią bochenek. Ostrym nożem lub żyletką zrobić trzy poprzeczne nacięcia albo jedno wzdłuż. Ciasto zsunąć na rozgrzany kamień i natychmiast włożyć do piekarnika.

  7. Piec przez 15 minut, następnie temperaturę obniżyć do 220 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Studzić na kartce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń