Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym lub w garnku żeliwnym jest wilgotny, miękki w środku, trzymający świeżość spokojnie przez kilka dni, jednocześnie skórkę zachowuje twardą i chrupiącą
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18168
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4074
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 676
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 340
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18168
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4074
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 676
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 340
Składniki
Drożdże wkruszyć do kubka, dodać łyżeczką cukru, mąki, i połowę ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy". Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać olej, resztę cieplej wody, rozczyn z drożdży oraz ziarna. Wymieszać dużą łyżką, następnie zagniatać ręką. Gdyby masa była zbyt gęsta, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki ciepłej wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki. Rano wyrobić krótko ciasto - aż przestanie się lepić do rąk. Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na ok. 40 minut do kolejnego wyrośnięcia. Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C. Kiedy piekarnik się nagrzeje naczynie wyjąć i przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Zmniejszyć temp. do 200C i piec w takiej temperaturze przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 20 minut. Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował. Smacznego :-)