Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma jak własnoręcznie upieczony chleb. Smakuje wyśmienicie.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 955
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1925
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6495
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 955
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1925
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6495
Składniki
Przygotowanie i wyrastanie Wszystkie składniki sypkie (można zostawić troszkę ziaren do posypania wierzchu chleba) wsypać do dużej szklanej miski i wymieszać. Następnie dodać wodę i oliwę. Wszystko dobrze wymieszać ręką lub drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem formy 30x11 cm. lub 33x9 cm. i pozostawić pod przykryciem ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pieczenie Nagrzać piekarnik do 200 stopni na pieczenie góra/dół. Wstawić chleb i piec ok. 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni - termoobieg i piec 15 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na 5 minut. Następnie wyjąć i przełożyć na kratkę aby chleb odparował,