Do góry

Dodatki Przepis na:

Pyszny i zdrowy chleb orkiszowo - żytni z ziarnami

Pyszny i zdrowy chleb orkiszowo - żytni z ziarnami

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 618

Dodano:

Odsłon: 1419

Nie ma jak własnoręcznie upieczony chleb. Smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 450 g mąki orkiszowej Typ 630
  • 100 g mąki żytniej Typ 720
  • 7 g drożdży instant
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki pestek dyni
  • 1,5 łyżki białego sezamu
  • 1,5 łyżki czarnego sezamu
  • 1,5 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki masła
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie i wyrastanie
    Wszystkie składniki sypkie (można zostawić troszkę ziaren do posypania wierzchu chleba) wsypać do dużej szklanej miski i wymieszać. Następnie dodać wodę i oliwę. Wszystko dobrze wymieszać ręką lub drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem formy 30x11 cm. lub 33x9 cm. i pozostawić pod przykryciem ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

  2. Pieczenie
    Nagrzać piekarnik do 200 stopni na pieczenie góra/dół. Wstawić chleb i piec ok. 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni - termoobieg i piec 15 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na 5 minut. Następnie wyjąć i przełożyć na kratkę aby chleb odparował,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń