Do góry

Dodatki Przepis na:

Pyzy poznańskie drożdżowe (kluchy na łachu)

Pyzy poznańskie drożdżowe (kluchy na łachu)

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 897

Dodano:

Odsłon: 245

Obok pyrów (= ziemniaków) jeden z najpowszechniejszych dodatków w kuchni wielkopolskiej. Najczęściej serwowany z kaczką, gęsią, perliczką lub innymi mięsami pieczonymi z sosem pieczeniowym. Można je także podawać z sosem pomidorowym. Nazwa "kluchy na łachu" pochodzi z gwary poznańskiej, a wzięła się z czasów, gdy nie było sitek do gotowania na parze. Pamiętam jak moja babcia na garnek z wodą zakładała ściereczkę kuchenną lub pieluchę terową ("łach") i na nią kładła pyzy, które gotowały się w parze, czyli parującej z garnka wodzie.

Składniki

  • Mąka wrocławska lub poznańska (0,5kg)
  • Drożdże (= młodzie, suszone lub świeże) 1 łyżeczka / ½ paczki
  • Cukier ( 1 łyżeczka)
  • Sól ( 1 łyżeczka)
  • Woda ciepła (do wyrobienia)
  • Mleko ( 1 szklanka)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Przygotować rozczyn drożdżowy: mleko podgrzać, dodać cukier, drożdże, 1 łyżkę mąki. Wszystko wymieszać i odstawić do garowania ok. 1 godz.
    2. Do misy robota kuchennego wsypać mąkę i wlać rozczyn. Dolać wodę (po trochu) i sól. Wyrabiać do uzyskania zwartej kuli.

  2. 3. Podzielić na 8 części. Z każdej ukulać kulkę i położyć na blachę oprószoną mąką. Zostawić do kolejnego garowania ok. 1 godz.

  3. 4. Do garnka wlać szklankę wody i wstawić sitko do gotowania na parze. Delikatnie przełożyć pyzy na sitko. Gotować ok. 15-20 min.
    5. Podawać polane sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń