Dodatki Przepis na:
rogale z makiem...

Przepisów i artykułów: 525 Ocena: 18271
Dodano: 26.05.2013
Odsłon: 4483
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
- płaska niepełna łyżeczka soli
- jajko do posmarowania
- mak do obsypania
- 2-3 dag świeżych drożdży
- jajko
- 1/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki mleka
5-6 os. | 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Do miski przesiewamy mąkę, robimy "dołek" wlewamy letnie mleko i wodę, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jajko, a na koniec roztopione masło. Wyrabiamy miękkie, w miarę elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę albo dolewamy mleko. Zostawiamy pod przykryciem na około godzinę.
-
Wyjmujemy ciasto z miski i rozwałkowujemy ją na okrąg o 35 cm średnicy, przecinamy go na 8 trójkątów. ( niestety nie mogę tu dodac zdjęć bo mają nie odpowiednie wymiary po obrazkową instrukcję zapraszam na bloga)
-
Trójkąty zawijamy od podstawy w kierunku wierzchołka układamy na blasze w sporych odstępach i zostawiamy na 30-40 minut.
-
w tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem i obsypujemy makiem. Pieczemy ok 25 minut, aż będą ładnie przyrumienione
Komentarze do przepisu (1)

kacper1970 26 maja 2013Zgłoś do usunięcia
Wyglądają bardzo smacznie.3 Kto głosował? | Odpowiedz