Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne, pulchne rogaliki śniadaniowe w sam raz na śniadnie z masłem, bądź dżemem.
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6031
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1836
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6031
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1836
 
         
         
                Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, robimy "dołek" wlewamy letnie mleko i wodę, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jajko, a na koniec roztopione masło. Wyrabiamy miękkie, w miarę elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę albo dolewamy mleko. Zostawiamy pod przykryciem na około godzinę.
Wyjmujemy ciasto z miski i rozwałkowujemy ją na okrąg o 35 cm średnicy, przecinamy go na 8 trójkątów. ( niestety nie mogę tu dodac zdjęć bo mają nie odpowiednie wymiary po obrazkową instrukcję zapraszam na bloga)
Trójkąty zawijamy od podstawy w kierunku wierzchołka układamy na blasze w sporych odstępach i zostawiamy na 30-40 minut.
w tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem i obsypujemy makiem. Pieczemy ok 25 minut, aż będą ładnie przyrumienione