Do góry

Dodatki Przepis na:

rogale z makiem...

rogale z makiem...

Autor:

Przepisów i artykułów: 525 Ocena: 18271

Dodano:

Odsłon: 4483

pyszne, pulchne rogaliki śniadaniowe w sam raz na śniadnie z masłem, bądź dżemem.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • płaska niepełna łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania
  • mak do obsypania
  • 2-3 dag świeżych drożdży
  • jajko
  • 1/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mleka
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę, robimy "dołek" wlewamy letnie mleko i wodę, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jajko, a na koniec roztopione masło. Wyrabiamy miękkie, w miarę elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę albo dolewamy mleko. Zostawiamy pod przykryciem na około godzinę.





  2. Wyjmujemy ciasto z miski i rozwałkowujemy ją na okrąg o 35 cm średnicy, przecinamy go na 8 trójkątów. ( niestety nie mogę tu dodac zdjęć bo mają nie odpowiednie wymiary po obrazkową instrukcję zapraszam na bloga)

  3. Trójkąty zawijamy od podstawy w kierunku wierzchołka układamy na blasze w sporych odstępach i zostawiamy na 30-40 minut.

  4. w tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem i obsypujemy makiem. Pieczemy ok 25 minut, aż będą ładnie przyrumienione

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń