Do góry

Dodatki Przepis na:

Rolada z boczku z białą kiełbasą

Rolada z boczku z białą kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 2202

Dodano:

Odsłon: 331

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, więc mam dla Was przepis na roladę z boczku z białą kiełbasą. Świetna wędlina na wielkanocny stół. Do pieczywa, do sałatek, do ćwikły, do chrzanu. Pyszna i łatwa w wykonaniu.

Składniki

  • płat surowego boczku ok 1,5 kg
  • biała kiełbasa ( 2 sztuki )
  • musztarda ostra (np sarepska) ( ok 3 łyżki )
  • czosnek ( 2-3 ząbki )
  • majeranek
  • sól,pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rolada z boczku z białą kiełbasą

Przygotowanie

  1. Płat boczku rozkroić wzdłuż tak, aby rozkładał się jak otwarta książka.

    Solimy z zewnątrz i od środka

    Rozcięty boczek natrzeć wewnątrz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć majerankiem i pieprzem, odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

  2. Boczek wyjąć z lodówki, natrzeć wewnątrz musztardą.

    Białą kiełbasę wyjętą z flaka rozkładamy wzdłuż na całym mięsie ( końcówki kiełbasy łączące się ze sobą obcinamy do prosta, aby równomiernie przylegały do siebie ).

    Zwijamy roladę do środka, obwiązujemy ściśle nicią

    Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1 godz i 40-50 minut

    Roladę wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

    Podajemy jako wędlinę z pieczywem i dodatkiem chrzanu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń