Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 738 Ocena: 15287
Dodano: 03.02.2019
Odsłon: 8813
1-2 os. | 60 min | średnie | tanie |
Kupiłam kaczkę i ją umyłam i osuszyłam.
Kaczkę wyluzowałam z kości, w opcji na roladę trzeba najpierw naciąć skórę wzdłuż grzbietu. Ta metoda jest o wiele łatwiejsza uporałam się z kaczką w 8 minut.
Z płata wycięłam tłuste wystające kawałki skóry. Udka i skrzydełka wywinełam do środka. Lotki wogóle odcięłam
Kaczkę obficie posypałam przyprawami i żelatyną.
Kości i pozostałości wykorzystałam na rosół.
Kaczkę zawinęłam jak roladę i ścisnęłam całość nicią tak aby pasowała do szynkowara. Z wierzchu posypałam jeszcze roladę przyprawami i słodka papryką dla koloru. Uwaga na słodką paprykę jej nadmiar powoduje, że smak jest dziki.
Potem włożyłam ja do woreczka do szynkowara i do szynkowara.
Szynkowar wstawiłam na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjęłam szynkowar, żeby postał w temperaturze pokojowej koło godziny. Potem wstawiłam go do garnka, na ściereczce, na tyle wysokiego aby poziom wody odpowiadał wysokości mięsa wewnątrz.
Całość doprowadziłam do 85stopni i zmniejszyłam ogień aby temperatura stale się utrzymywała.
Po trzech godzinach temperatura wewnątrz także powinna osiągnąć 85 stopni- po to służy dziurka w szynkowarze.
Gotowałam kaczkę w sumie 4 godziny.
Potem szynkowar schładzałam do następnego dnia. Żeby wyjąć wędlinę trzeba szynkowar oblać ciepłą wodą.
Teraz można się już delektować wyśmienitą wędliną. Wydaje się , że jest trochę zachodu ale głownie to czekanie.
Najbardziej smakuje z naddatkiem galaretki, która utworzy się powyżej mięsa. Mięso rozpływa się i nie jest suche.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (24)

pelen_brzuszek 05 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
cudne to :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 04 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
wspaniała,duży kciuk i chętnie wypróbuję :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 04 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Delicje! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 04 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Wyśmienita wędlina, pycha ;-D Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 04 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Rolada super. Wystarczy kaczce 2 godziny (dla szynkowara o pojemności 1,5 kg wsadu) gotowania, a temperatura wewnątrz dla każdego drobiu wynosi 72 stopnie Celsjusza. Tyle czasu gotujemy mięso z wieprzowej golonki. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

CookWithMe 03 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Nie znałem jeszcze tego przepisu, na pewno zrobię taką roladę! :) Super przepis! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 03 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Nie mogę jaka cudna i smaczna rolada,znów na noc dałaś taki pyszny przepis...mniammmm:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 03 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Ech, znowu się nie udało, a już myślałem, że z gęsi ;p Chyba za bardzo przewrażliwiony jest od paru lat hehe, ale jakbym nie wiedział, to bym ... poznał po smaku ;)Prezentuje się rewelacyjnie :D Odpowiedzi: 4 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 03 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Wow, zostaw kawałeczek :) Pycha. Odpowiedzi: 3 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz