Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gnocchi , kopytka, jak zwał tak zwał :) Pyszne, lekkie ziemniaczane kluseczki, doskonałe jako dodatek do mięs, jako samodzielne danie z masłem i szałwią, albo z niezliczoną ilością wersji sosu pesto.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9986
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9004
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6382
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9986
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9004
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6382
Składniki
Ziemniaki i buraki gotujemy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, buraka dokładnie blendujemy, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i dodajemy po odrobinie mąki wyrabiając ciasto. Ilość mąki zależy od masy, nie może być zbyt dużo, bo kluski będą twarde. Dodajemy mąkę aż do uzyskania konsystencji umożliwiającej uformowanie wałeczków. Kroimy wałki nożem na 1-1,5 cm kluski i wrzucamy do gotującej się osolonej wody (do wody można dodać łyżeczkę oleju). Po wypłynięciu wyciągamy kluski łyżką cedzakową na półmisek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy liście szałwii, smażymy bardzo krótko, tylko do zwiędnięcia liści. Polewamy kluski.