Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gnocchi , kopytka, jak zwał tak zwał :) Pyszne, lekkie ziemniaczane kluseczki, doskonałe jako dodatek do mięs, jako samodzielne danie z masłem i szałwią, albo z niezliczoną ilością wersji sosu pesto.
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 83
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 8252
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4429
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 25
Dziś do pracy.
Odsłon: 566
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 83
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 8252
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4429
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 25
Dziś do pracy.
Odsłon: 566
Składniki
Ziemniaki i buraki gotujemy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, buraka dokładnie blendujemy, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i dodajemy po odrobinie mąki wyrabiając ciasto. Ilość mąki zależy od masy, nie może być zbyt dużo, bo kluski będą twarde. Dodajemy mąkę aż do uzyskania konsystencji umożliwiającej uformowanie wałeczków. Kroimy wałki nożem na 1-1,5 cm kluski i wrzucamy do gotującej się osolonej wody (do wody można dodać łyżeczkę oleju). Po wypłynięciu wyciągamy kluski łyżką cedzakową na półmisek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy liście szałwii, smażymy bardzo krótko, tylko do zwiędnięcia liści. Polewamy kluski.