Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gnocchi , kopytka, jak zwał tak zwał :) Pyszne, lekkie ziemniaczane kluseczki, doskonałe jako dodatek do mięs, jako samodzielne danie z masłem i szałwią, albo z niezliczoną ilością wersji sosu pesto.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 28
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12564
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 28
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12564
Składniki
Ziemniaki i buraki gotujemy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, buraka dokładnie blendujemy, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i dodajemy po odrobinie mąki wyrabiając ciasto. Ilość mąki zależy od masy, nie może być zbyt dużo, bo kluski będą twarde. Dodajemy mąkę aż do uzyskania konsystencji umożliwiającej uformowanie wałeczków. Kroimy wałki nożem na 1-1,5 cm kluski i wrzucamy do gotującej się osolonej wody (do wody można dodać łyżeczkę oleju). Po wypłynięciu wyciągamy kluski łyżką cedzakową na półmisek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy liście szałwii, smażymy bardzo krótko, tylko do zwiędnięcia liści. Polewamy kluski.