Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119092
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8857
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3205
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2893
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119092
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8857
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3205
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2893
Składniki
Na patelnie wlałam kilka łyżek oliwy i podsmażyłam na niej cebulę pokrojoną w kostkę i makaron. Gdy cebula się przyrumieniła dodałam ryż- szklankę ( na dwie osoby z dokładką) i pokrojony czosnek i przyprawy oprócz soli. Gdy ryż się zbieli i częściowo przyrumieni dodałam szklankę wody ( w sumie będzie ich dwie i pół. ( Można użyć bulionu). Gdy ryż wchłonie wodę dodawałam po pół szklanki wody i tak jeszcze parę razy. Ryż trzeba co i raz przemieszać.
Gdy ryż już prawie całkiem zmiękł, przykryłam go i zostawiłam na 10 minut aby sobie poleżakował. Aby ułożyć go w kopczyk można posmarować małą szklankę lub filiżankę oliwą, ułożyć w niej ryż i wyłożyć na talerz. Ryż świetnie nadaje się do sosów, dań warzywnych a często gotuję go jako samodzielne danie. Smacznego :)