Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 77
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 148
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 67
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 77
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 148
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 67
Składniki
Na patelnie wlałam kilka łyżek oliwy i podsmażyłam na niej cebulę pokrojoną w kostkę i makaron. Gdy cebula się przyrumieniła dodałam ryż- szklankę ( na dwie osoby z dokładką) i pokrojony czosnek i przyprawy oprócz soli. Gdy ryż się zbieli i częściowo przyrumieni dodałam szklankę wody ( w sumie będzie ich dwie i pół. ( Można użyć bulionu). Gdy ryż wchłonie wodę dodawałam po pół szklanki wody i tak jeszcze parę razy. Ryż trzeba co i raz przemieszać.
Gdy ryż już prawie całkiem zmiękł, przykryłam go i zostawiłam na 10 minut aby sobie poleżakował. Aby ułożyć go w kopczyk można posmarować małą szklankę lub filiżankę oliwą, ułożyć w niej ryż i wyłożyć na talerz. Ryż świetnie nadaje się do sosów, dań warzywnych a często gotuję go jako samodzielne danie. Smacznego :)