Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co kraj to obyczaj, tutaj wykorzystałam libańską wersję, sekretem każdej jest podsmażenie makaronu,
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4287
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2570
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3260
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11238
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4287
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2570
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3260
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11238
Składniki
Ryż powinien być okrągły, nie puszczający skrobi. W moim miasteczku nie było makarony vermicelli i sprawdziły się cieniutkie niteczki. Jeszcze przyprawy, w zależnosci od kraju doprawiany jest w różny sposób, lub nawet jest bez ekstra dodatków. Miałam przyprawę libańską 7 przypraw. Można użyć samego cynamonu, lub bez niczego. Można dodać też smażonej cebuli, czosnku, rodzynek.
Ryż płucze się kilkukrotnie. Makaron podsmaża się na rumiano, dodaje się przyprawy i ryż, chwile podsmaża i zalewa się bulionem. Gotuje się do miękkości, i potem jeszcze zostawia na 5 minut po wyłączeniu ognia pod przykryciem.
Smacznego :)