Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten banalny przepis na salsę przetłumaczyłem z książki "Nopalito - a Mexican kitchen" autorstwa Gonzalo Guzman. Czasem prosta kuchnia jest najlepsza, a w tym przepisie wykorzystuje się dosłownie 5 składników, w tym jeden opcjonalny i zależny od własnych upodobań, bądź też kaprysów biologii. Mowa tutaj o liściach kolendry, która niektórym z racji posiadania pewnych genów, smakuje jak mydło. Dla tych, którym smak kolendry nie przeszkadza, gorąco polecam jednak jej użyć, bo bardzo dobrze współgra z pozostałymi smakami. Ja nie mogę się nacieszyć tym sosem i bardzo szybko znika u mnie z stołu. Idealny dodatek do tortilli, taco, kanapek czy mięsa (np. szarpanej wieprzowiny).
Naczynie żaroodporne, Blender / mikser, patelnia
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 820
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 820
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 230°C (funkcja góra/dół), przelej pomidory z puszki do dużego naczynia żaroodpornego wraz z wodą i wymieszaj. Cebulę i czosnek obierz, odkrój 1/4 cebuli a pozostałą część przekrój na 2 duże krążki, habanero przekrój na pół. Czosnek można zostawić w całości, chyba że ząbek jest nieco większy, wtedy można go przekroić na pół.
Gdy piekarnik się nagrzeje przełóż naczynie żaroodporne na środkową półkę i piecz przez 30 minut. W międzyczasie na średnim ogniu praż na suchej patelni cebulę, czosnek i habanero prze ok. 20 minut, co kilka minut obracając, tak aby warzywa przypaliły się równomiernie z wszystkich stron. *okap ustaw na pełny regulator i najlepiej otwórz okna w kuchni, bo opary z papryczki mogą drażnić gardło.
Podprażone warzywa odstaw do ostudzenia, a po upływie 30 minut pieczenia pomidorów zmień program na grill z termoobiegiem i zapiekaj jeszcze 15 minut, po czym wyłącz piekarnik, zostaw je w środku jeszcze na 5 - 6 minut. Wyciągnij naczynie żaroodporne i poczekaj kolejnych 5 minut, aż się lekko przestudzi.
Papryczkę obierz z nasion i białego rdzenia (najostrzejsze jej części), po czym przełóż tylko połowę do kielicha blendera, wraz z całością cebuli, czosnku i pomidorów. Dodawaj sól szczypta po szczypcie (wg, preferencji - ja daję równowartość ok. 1 - 1,5 łyżeczki soli) i opcjonalnie kolendrę. Miksuj do uzyskania w miarę gładkiej (ale nie do końca) konsystencji.
Sos jest gotowy do spożycia. *Zależnie od tolerancji na ostrość możesz dodać też drugą połowę papryczki, albo dać jej nawet mniej niż połowę, choć nawet przy połowie papryczki, przeciętne polskie podniebienie nie powinno stanąć w płomieniach :). Moja żona nie jest nawet w 1% takim amatorem ostrego jedzenia jak ja, a ten sos nie stanowi dla niej większego wyzwania.