Do góry

Dodatki Przepis na:

Salsa verde

Salsa verde

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1914

Dodano:

Odsłon: 1135

Ten zielony, ziołowy sos idealnie sprawdzi się do mięs, ryb czy kanapek. Mój P. jada go na zwykłej grzance z żytniego chleba.

Składniki

  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • garść kaparów
  • 2-3 średnie korniszony
  • 2-3 fileciki anchois
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • oliwa extra vergine
  • 1-2 łyżki octu z czerwonego wina
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Salsa verde

Przygotowanie

  1. Natkę pietruszki, bazylię i miętę bardzo drobno siekamy. Przekładamy do miski. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i delikatnie solimy. Rozgniatamy płaską stroną noża na gładką masę. Korniszony kroimy w drobną kostkę a fileciki anchois drobno siekamy. Dorzucamy kapary i wszystko razem (czosnek, anchois, korniszony i kapary) jeszcze raz siekamy aby składniki się połączyły. Masę przekładamy do ziół. Dodajemy łyżkę musztardy i wlewamy tyle oliwy aby składniki dały się mieszać (ok 3 łyżki). Dodajemy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń