Do góry

Dodatki Przepis na:

Schab dojrzewający

Schab dojrzewający

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 805

Dodano:

Odsłon: 10361

Świetny pomysł na domową wędlinę. Schab dojrzewający jest genialny, a przygotowanie go jest banalne. Zachęcam, bo jest doskonałą alternatywą dla sklepowych wędlin.

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 kg soli
  • przyprawy: majeranek, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: podkolanówka rajstopowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab dojrzewający

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie mięso obtaczany dokładnie w grubej warstwie cukru, wkładamy do pojemnika i dajemy do lodówki na 24 h. Następnego dnia czynność powtórzyć, czyli myjemy mięso z cukru, wylewamy wodę z pojemnika, osuszamy, znowu obtaczamy w cukrze i wkładamy do lodówki na 24 h. Kolejnego dnia robimy to samo, tylko zamiast cukru używamy dużej ilości soli i znowu powtarzamy te same czynności przez kolejne 2 doby. Następnie mięso myjemy z soli, osuszamy, obtaczany dokładnie w przyprawach, wkładamy do podkolanówki i zawieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej na ok. 8-10 dni, po tym czasie delektujemy się pyszną wędlinką.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń