Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo soczysta wędlina, uwędzona w garnku na zrębkach olcha/buk.
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4093
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73136
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 545
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15617
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4093
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73136
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 545
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15617
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie: W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier.
Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach kawałka mięsa.
Pozostałą solanką zalewamy mięso umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką.
Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.
Osuszanie: Po 4 dniach peklowania mięso płuczemy w bieżącej zimnej wodzie z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy i wieszamy na kiju na 6-8 godzin.
Mięso do wędzenia w garnku musi być dobrze osuszone.
Wędzenie: Wędzimy na zrębkach olcha/buk 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
W trzeciej godzinie podpiekamy w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
Studzenie: Po uwędzeniu wieszamy na kij i studzimy w temperaturze pokojowej około 2 godziny. Ostudzoną wędlinę wkładamy do lodówki.
Wędlina w przekroju. Smacznego !!!