Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawniej na gospodarstwach wielkopolskich produkowano głównie sery twarogowe. Ponieważ były one wytwarzane z mleka niepasteryzowanego szybko się psuły (gliwiały). Zaczęto więc wytwarzać sery smażone z nich. Obecnie ser smażony na znak Chronione Oznaczenie Geograficzne. Produkuje go kilka mleczarni w Wielkopolsce w wersji czystej oraz z kminkiem. U mnie w domu robię ser z czarnuszką lub kozieradką. Podstawą produkcji jest twaróg, który jest serem kwaśnym dlatego trzeba mu podnieść pH. Do tego potrzeba środka zasadowego – węglanu wapnia, czyli sody oczyszczonej. Twaróg musi zgliwieć. Ser się smaży (nie topi) na maśle.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1544
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 115
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18366
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 584
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1022
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1544
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 115
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18366
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 584
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1022
Składniki
1. Ser twarogowy poddajemy procesowi gliwienia. Jako topnik twarogu (sera kwasowego) w procesie gliwienia wykorzystujemy węglan wapnia (soda oczyszczona). 2. Rozdrobniony twaróg mieszamy ze sodą. Przykrywamy go ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
3. Po ok. 3 dniach ser będzie miał konsystencję ciągnącą i gąbczastą (pianka) nawet lejącą. 4. W rondlu rozpuszczamy masło i wkładamy ser. Podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia (konsystencja sera fondue). Dodajemy sól i przyprawy np. kminek, czarnuszkę i.t.p. 5. Utrzymujemy na ogniu ok. minuty tak by przyprawy zmiękły. Jeżeli przyprawy, które chcemy dodać będą bardzo twarde np. kozieradka, przed dodaniem zaparzamy je. 6. Rozlewamy do misek i pozostawiamy do wystygnięcia.
UWAGA: ser smażony to nie to samo co ser topiony (często ludzie mylą je). Ser smażony robimy z twarogu gliwionego (proces dojrzewania sera kwasowego w warunkach zobojętniających, czyli przy użyciu węglanu wapnia – sody oczyszczonej). Sery topione produkuje się z serów podpuszczkowych (mniej kwaśne niż twarogi) przy użyciu kwasów. Najstarszym serem topionym jest fondue. Jako kwasu użyto tu …białego wytrawnego wina.