Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji Magda Gessler zdradziła swoim widzom niezawodny patent na perfekcyjne skwarki. Jak się okazuje, nawet przy tak pozornie prostym przepisie można popełnić szereg błędów, które finalnie sprawią, że końcowy produkt będzie daleki od ideału. Chcąc przygotować idealne skwarki według Magdy Gessler, musimy pamiętać nie tylko o jakości słoniny, ale również o jej rozmiarze, temperaturze smażenie i naczynia. Oto jak zrobić idealne skwarki, które będą przyjemnie chrupać i staną się doskonałą omastą do wielu dań.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 323
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 323
Składniki
Słoninę pokrój w kostkę o wielkości ok. 0,5 cm na 0,5 cm. Jeśli słonina będzie zbyt grubo pokrojona, to skwarki nie wytopią się do końca i w środku nie będą chrupiące. Jeśli natomiast kostka będzie zbyt mała, słonina bardzo szybko się spali.
Pokrojoną w kostkę słoninę przełóż do zimnego garnka, a następnie zacznij wytapiać skwarki podsmażając je na niewielkim ogniu. Rób to bardzo powoli długo, aby tłuszcz mógł się dobrze wytopić.
Pod żadnym pozorem nie mieszaj skwarek podczas wytapiania, gdyż skwarki zaczną się gotować zamiast smażyć, a tym samym staną się gumowate i nie chrupiące.
Gotowe skwarki powinny być złociste, równomiernie wytopione i chrupiące. Podawaj je jako omastę do pierogów lub klusek.