Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone śledzie, czyli Surströmming to znany szwedzki przysmak. Śledzie poddawane są co najmniej 6 miesięcznej fermentacji, dzięki czemu zyskują lekko słony i kwaskowaty smak. To przekąska dla odważnych ponieważ po otwarciu kiszonych śledzi w domu może unosić się nieprzyjemny zapach. Warto uważać również, aby nie wylać nigdzie zalewy, ponieważ nie łatwo będzie się pozbyć charakterystycznego aromatu.
        
        
        
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231743
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4954
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36332
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231743
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4954
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36332
        
        
                Składniki
Wodę zagotuj, wsyp sól i trzymaj na ogniu jeszcze przez 3 minuty. Następnie odstaw do wystygnięcia.
Filety śledziowe dokładnie wypłucz. Każdy kawałek podziel na mniejsze części i przełóż do wyparzonych słoików, zalej zalewą.
Słoiki dokładnie zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc lub jeśli wolisz, nawet dłużej.
Kiszone śledzie możesz podawać z kromką razowego pieczywa lub wykorzystać do sałatek.