Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone śledzie, czyli Surströmming to znany szwedzki przysmak. Śledzie poddawane są co najmniej 6 miesięcznej fermentacji, dzięki czemu zyskują lekko słony i kwaskowaty smak. To przekąska dla odważnych ponieważ po otwarciu kiszonych śledzi w domu może unosić się nieprzyjemny zapach. Warto uważać również, aby nie wylać nigdzie zalewy, ponieważ nie łatwo będzie się pozbyć charakterystycznego aromatu.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 331
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11131
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3759
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1290
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 331
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11131
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3759
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1290
Składniki
Wodę zagotuj, wsyp sól i trzymaj na ogniu jeszcze przez 3 minuty. Następnie odstaw do wystygnięcia.
Filety śledziowe dokładnie wypłucz. Każdy kawałek podziel na mniejsze części i przełóż do wyparzonych słoików, zalej zalewą.
Słoiki dokładnie zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc lub jeśli wolisz, nawet dłużej.
Kiszone śledzie możesz podawać z kromką razowego pieczywa lub wykorzystać do sałatek.