Do góry

Dodatki Przepis na:

Słodko ostry sos chili

Słodko ostry sos chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 5267

Dodano:

Odsłon: 1184

Domowy sos chili, slodko ostry, aromatyczny, z naturalnych skladników czyli bez zadnej chemii, do tego smakuje jak u Chinczyka. Przygotowanie jest niezmiernie proste i trwa zaledwie kilka minut.

Składniki

  • 10 ostrych pepperoni
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g cukru
  • 125 ml octu ryżowego (lub winnego)
  • 500 ml wody
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Skladniki najpierw posiekac, nastepnie wlozyc do miksera zaczynajac od pepperoni i papryki a konczac na czosnku. Wszystko zblendowac i przelozyc do duzego (min. 2 -litrowego garnka), dodac cukier, ocet ryzowy i wode. Zagotowac a nastepnie gotowac 15-20 minut ciagle mieszajac, az sos zredukuje sie o polowe.
    Gotowy sos przelac do wysterylizowanych butelek.

  2. Jesli chcemy, mozemy dodatkowo pasteryzowac godzine w temp. 130° C

  3. Sos jest równiez doskonala baza dla innych sosów, m.in. azjatyckich, kombinowanych z sosem sojowym lub musem mirabelkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń