Do góry

Dodatki Przepis na:

Smalec domowy

Smalec domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1145 Ocena: 7891

Dodano:

Odsłon: 4281

Lubicie smalec domowy ? u nas w domu rodzinnym zawsze pytaliśmy mamę czy zrobi nam czekoladę ze świnki

Składniki

  • 400 g słoniny wieprzowej,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 5 dużych ząbków czosnku,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 1 spora szczypta pieprzu ognistego lub naturalnego,
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Smalec domowy

Przygotowanie

  1. Przygotować garnek z podwójnym dnem, przełożyć do niego słoninę pokrojoną w drobna kostkę i topić na wolnym ogniu do lekkiego zarumienienia się skwarek oczywiście co jakiś czas przemieszać aby skwarki nie przystały do dna garnka. Jak już skwarki są zarumienione wtedy dodać cebulę pokrojona w drobna kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smażąc nadal dodać majeranek, sól oraz pieprz i mieszając smażyć do czasu aż skwarki z cebulą zaczną się rumienić. Po ładnym zarumienieniu zdjąć z ognia i poczekać aż trochę przestygnie

  2. Jak już przygotowany smalec lekko przestygł do dowolnej salaterki lub miseczki wlać trzy, cztery łyżki smalcu aby zahartować miseczkę, następnie przelać cały smalec z garnka i pozostawić do całkowitego ostygnięcia a następnie do całkowitego zastygnięcia. Po zastygnięciu można przechowywać w lodówce

  3. Domowy smalec już zastygnięty świetnie nadaje się na kanapki z dodatkiem cebuli, ogórka kiszonego, pomidora czy kto z czym lubi. Zawsze to smaczniejszy niż te kupne, jeżeli ktoś z państwa nie lubi kawałków skwarek można je ostygnięte zmielić i dodać do tłuszczu dokładnie mieszając. zdjęcia kolejnością co jak robić znajdziecie na moim blogu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń