Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie smalec domowy ? u nas w domu rodzinnym zawsze pytaliśmy mamę czy zrobi nam czekoladę ze świnki
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Przygotować garnek z podwójnym dnem, przełożyć do niego słoninę pokrojoną w drobna kostkę i topić na wolnym ogniu do lekkiego zarumienienia się skwarek oczywiście co jakiś czas przemieszać aby skwarki nie przystały do dna garnka. Jak już skwarki są zarumienione wtedy dodać cebulę pokrojona w drobna kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smażąc nadal dodać majeranek, sól oraz pieprz i mieszając smażyć do czasu aż skwarki z cebulą zaczną się rumienić. Po ładnym zarumienieniu zdjąć z ognia i poczekać aż trochę przestygnie
Jak już przygotowany smalec lekko przestygł do dowolnej salaterki lub miseczki wlać trzy, cztery łyżki smalcu aby zahartować miseczkę, następnie przelać cały smalec z garnka i pozostawić do całkowitego ostygnięcia a następnie do całkowitego zastygnięcia. Po zastygnięciu można przechowywać w lodówce
Domowy smalec już zastygnięty świetnie nadaje się na kanapki z dodatkiem cebuli, ogórka kiszonego, pomidora czy kto z czym lubi. Zawsze to smaczniejszy niż te kupne, jeżeli ktoś z państwa nie lubi kawałków skwarek można je ostygnięte zmielić i dodać do tłuszczu dokładnie mieszając. zdjęcia kolejnością co jak robić znajdziecie na moim blogu