Do góry

Dodatki Przepis na:

Smalec domowy z jabłkiem.

Smalec domowy z jabłkiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 697 Ocena: 4424

Dodano:

Odsłon: 94

Witajcie serdecznie podam wam przepis na swojskiej roboty smalec z jabłkiem który wykonałam wczoraj wieczorem. Nie lubię wyrzucać jedzenia a że słonina stała już kilka dni i bałam się aby nie zjełczała więc postanowiłam zrobić smalec dla domowników. Moja rodzinka uwielbia swojskie domowe jedzonko wykonane prze ze mnie, pewnie w większości domach tak jest. Zawsze byłam uczona w domu aby nie wyrzucać jedzenia mama zawsze powtarzała trzeba przerobić jedzenie aby się nie zmarnowało, teraz i ja jestem takiego samego zdania.

Składniki

  • 500 g słoniny,
  • 300 g boczku wędzonego parzonego,
  • 200 g cebuli,
  • 200 g jabłek,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • szczypta majeranku.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Smalec domowy z jabłkiem.

Przygotowanie

  1. Przygotować słoninę można większą ilość, pokroić ją w drobną kostkę tak samo postąpić z boczkiem wędzonym parzonym. Czym drobniej pokrojone wszystko tym szybciej się topi.

  2. Następnie przygotować cebulę również ja pokroić w drobną kostkę. Do garnka przełożyć pokrojoną słoninę i stopić ją na małym gazie zmniejszonym, topić do czasu aż kawałki słoniny lekko się zarumienią. Do zarumienionych skwarków ze słoniny dodać boczek oraz cebulę i topić całość do lekkiego zarumienienia się całości.

  3. W międzyczasie gdy słonina z boczkiem i cebulą się topią przygotować jabłko, obrać go oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Jak już słonina z boczkiem i cebulą ładnie się zarumieniły wtedy dodać przygotowane pokrojone jabłka ( najlepsze będzie jabłko lekko kwaskowate ).

  4. W czasie topienia się całości posolić i cały czas mieszając topić na najmniejszym ogniu trzeba pilnować aby całość nie przystała do dna garnka. Gdy już pięknie wszystko się zarumieniło wyłączyć gaz, dodać szczyptę majeranku, zamieszać i pozostawić do ostygnięcia.

  5. Przestudzony lecz lekko ciepły smalec można przełożyć do pojemnika plastikowego, wlewając 2 - 3 łyżki na początek aby zahartować pojemnik, następnie przełożyć całą zawartość z garnka. Gdy mamy przelany już cały smalec pozostawić w pojemniku nie przykrywając do całkowitego zastygnięcia.

  6. Taki swojski smalec świetnie nadaje się na kanapki do tego pomidor, sałata czy nawet swojski ogórek kiszony. Wtedy nic nam więcej do szczęścia nie jest potrzebne. Smalec wyszedł bardzo smaczny choć nie byłam przekonana co do jabłka ale wcale nie żałuje że go dodałam. Polecam serdecznie bo swojskie to jest to po prostu strzał w dziesiątkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń