Do góry

Dodatki Przepis na:

Smalec swojski z boczkiem wędzonym

Smalec swojski z boczkiem wędzonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 146

Dodano:

Odsłon: 5919

Nie znam nikogo, kto by nie lubił domowego smalczyku, zwłaszcza o smaku wędzonki :)

Składniki

  • 1 kg słoniny topliwej
  • 1 kg boczku wędzonego nie za chudego
  • 1 kostka smalcu
  • 3 spore cebule pokrojone w kostkę
  • główka czosnku obranego i przeciśniętego przez praskę
  • 2 kwaskowe jabłka bez skórki pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz, lubczyk
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Smalec swojski z boczkiem wędzonym

Przygotowanie

  1. Słoninę i boczek pokroimy w niedużą kostkę, smażymy do wytopienia tłuszczu, należy jednak mieć czujność aby nie za bardzo, żeby ze skwarek nie zrobiły się kamyki, no chyba że się lubi.
    Na połowie kostki smalcu zrumienić na złoto cebulę dodając pod koniec czosnek, dodać do skwarek.
    Na drugiej połowie kostki smalcu usmażyć pokrojone jabłka, dołożyć do całości, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń