Do góry

Dodatki Przepis na:

Smalec wegański ze skwarkami

Smalec wegański ze skwarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 3862

Dodano:

Odsłon: 3620

Tak dobry, że aż trudno uwierzyć, że nie ma w nim ani grama słoniny.

Składniki

  • fasola biała w zalewie - puszka 240g po odsączeniu
  • kasza gryczana - 5 łyżek
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • zimna woda - 2 łyżki
  • cebula
  • majeranek - 1/2 łyżeczki
  • sos sojowy ciemny - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • papryka suszona wędzona 1/2 łyżeczki
  • olej - łyżka
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Odsączoną z puszki fasolę białą miksujemy z wodą i sosem sojowym z przetartym czosnkiem. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Całość mieszamy i odstawiamy.

  2. Gotujemy kaszę gryczaną na osolonej wodzie. Odsączoną studzimy. Kaszę mieszamy z wędzoną papryką, pieprzem, solą i olejem. Rozkładamy kaszę na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i prażymy w piekarniku przez 16 minut w temperaturze 160 stopni.

  3. Tak pozyskane "skwarki" mieszamy ze "smalcem" z fasoli i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.


    Pod wpisem link do naszego bloga kulinarnego. Zapraszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń