Do góry

Dodatki Przepis na:

Smarowidło mięsne do chleba.

Smarowidło mięsne do chleba.

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 817

Dodano:

Odsłon: 12744

Smarowidło z mięsa wieprzowego z dodatkiem brandy. Wyśmienity dodatek do własnoręcznie upieczonego żytniego chleba i ogórka małosolnego.

Składniki

  • 0,5 kg dość tłustej łopatki
  • 0,3 kg wędzonej słoninki z przerostem
  • 0,2 kg wołowiny
  • 0,2 pachwiny z przerostem
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz naturalny w ziarenkach
  • liście laurowe
  • ziarna jałowca i ziela angielskiego
  • 3-4 goździki
  • 50 ml brandy
  • 50 ml octu winnego
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Smarowidło mięsne do chleba.

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w grube kawałki.
    Dodać czosnek, cebulę i przyprawy i sól.
    Wszystkie drobne przyprawy włożyłam do metalowego koszyczka do parzenia herbaty. W ten sposób uniknęłam wybierania ziarenek z potrawy.

  2. Zalać wodą tak aby przykryć mięso.

  3. Zagotować i zmniejszyć ogień.
    Gotować 2 godziny.
    Wyjąć przyprawy.
    Dodać brandy i ocet , zamieszać i gotować znów 2 godziny.
    Musi pozostać tylko mięso i tłuszcz.
    Jeśli jest za mało tłuszczu to trzeba dodać smalcu . Nie oleju i nie masła.
    Wygotować wodę.
    Mięso poszarpać widelcem . Będzie bardzo miękkie. Nie kroić , nie mleć. Wystudzić.

  4. Mięso włożyć do słoików i zalać tłuszczem.

  5. Podawać z chlebem i ogórkiem kiszonym lub konserwowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń