Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone pieczarki są wspaniałym produktem wyjściowym do przygotowania wielu potraw. Właściwie trudno wyobrazić sobie smaczną kuchnię bez tego aromatycznego składnika. Bo – owszem – można jadać pieczarki na surowo. Surowe pieczarki są smaczne, zdrowe i lekkostrawne. Ale umówmy się – nie ma to, jak smażone pieczarki. To dopiero jest aromat! Kto by nie lubił takich pysznych, pachnących smażonych grzybów? Ja bardzo je lubię!
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 63
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 47
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 46
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 85
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19659
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 63
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 47
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 46
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 85
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19659
Składniki
Oczyść pieczarki, najlepiej lekko wilgotną gąbką lub szmatką. Nie powinno się myć grzybów w dużej ilości wody, bo niepotrzebnie nasiąkają i później gotują się na patelni, zamiast smażyć. Przez co tracą na smaku i aromacie.
Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki – w plasterki lub półplasterki – zależnie od wielkości grzybów.
Na największej domowej patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż na nim przez chwilę posiekaną cebulę (aż zbieleje), a następnie dodaj pokrojone pieczarki. Smaż wszystko na możliwie największym płomieniu – dzięki temu pieczarki będą się smażyć, a nie gotować we własnym soku. W ten sposób zyskają maksimum smaku i aromatu.
Pod koniec smażenia oprósz grzyby świeżo mielonym pieprzem oraz solą – do smaku. Pieprzem raczej dość obficie!
Po wystudzeniu możesz przełożyć smażone pieczarki do mniejszego pojemnika i przez kilka dni przechować w lodówce, a po zamrożeniu – znacznie dłużej. Myślę, że jakieś 3 miesiące. Podsmażone wstępnie pieczarki są świetnym produktem wyjściowym do przyrządzenia sosu lub zupy, jako dodatek do pasztetu albo gołąbków. Do faszerowania warzyw (np. papryki lub cukinii), jako obłożenie pizzy lub tradycyjnej zapiekanki z pieczarkami, a także do gulaszu, lazanii, zapiekanki ryżowej. I do wielu innych potraw. Bo podsmażone pieczarki mają tak wiele zastosowań, że po prostu nie zdołasz ich zmarnować! W ekstremalnie niesprzyjającej sytuacji wrzuć je do zamrażarki, dzięki czemu zyskasz na czasie i dasz radę wykorzystać je później.