Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos diabelski

Sos diabelski

Autor:

Przepisów i artykułów: 950 Ocena: 25241

Dodano:

Odsłon: 9328

Propozycja na szybkie przygotowanie bardzo ostrego sosu pomidorowego z papryczkami chilli. Sos jest dobrym dodatkiem do kanapek, wędlin czy do pizzy. Jest bardzo aromatyczny, intensywny w smaku i przeznaczony dla osób lubiących ostre smaki ;)

Składniki

  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 150 g przegotowanej wody
  • 3 duże papryczki chilli
  • 3,5 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • cukier trzcinowy, miód lub stewia
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miseczki wlewamy wodę, ocet jabłkowy i koncentrat pomidorowy oraz mieszamy do uzyskania jednolitej, lekko gęstej konsystencji.

    Papryczki chilli kroimy na drobniejsze kawałki i razem z pestkami przekładamy je do miseczki.

    Następnie dodajemy czosnek granulowany, tymianek i zioła prowansalskie i miksujemy wszystko na gładką masę.

  2. Kiedy wszystko jest już dobrze rozdrobnione (w szczególności papryczki chilli), sos doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i ulubionym słodkim dodatkiem: cukrem trzcinowym, stewią lub miodem. Jeszcze raz wszystko mieszamy i gotowe!

    Proszę uważać przy próbowaniu, bo sos jest naprawdę diabelsko ostry ;)

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń