Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaczyna się jesień. Grzybów w lesie opór. Zebrałem ostatnio kilkanaście zajączków i sporo maślaków, a także kilka prawdziwków. Postanowiłem zrobić sos grzybowy do obiadu.
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 282
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 154
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 177
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 282
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 154
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 177
Składniki
Grzyby dokładnie czyścimy. Jeżeli korzystamy z maślaków to wiem, że niektórzy obierają skórkę. (ja tego nie robię) Osuszamy i kroimy na kawałki. Ja lubię jak są spore. Kroimy drobno cebulę i czosnek. (możne przez praskę) Kroimy natkę pietruszki. Tak żeby było około dwóch łyżek. Stawiamy patelnię na duży ogień.
Na sporej patelni roztapiamy około 30 g masła i 1 łyżkę oliwy. Wkładamy cebulę i smażymy przez około 5 - 6 minut. Pod koniec dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 1-2 minuty, delikatnie zrumienić składniki. Dodajemy resztę masła i oliwę. Gdy masło zacznie skwierczeć dodajemy grzyby, smażymy na dużym ogniu przez około 6 minut od czasu do czasu mieszając. Musimy mieć duży ogień. Grzyby muszą energicznie się smażyć. Dzięki temu nie puszczą wody i będą chrupiące. Do śmietanki dodajemy około 2 - 3 łyżki sosu z patelni, mieszamy i wlewamy wszystko na patelnię z grzybami. Gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy sól wg. uznania. Sos gotować przez około 2 minuty. Po 2 minutach sos powinien zrobić się gęsty. Dodajemy pieprz i natkę pietruszki. Gotowe! Smacznego. Ja do tego ugotowałem ziemniaki i usmażyłem kawałek wołowiny. pycha...