Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos Mephisto

Sos Mephisto

Autor:

Przepisów i artykułów: 950 Ocena: 25245

Dodano:

Odsłon: 8549

Przepis na bardzo ostry sos z papryczkami chili dla osób, które lubią dodatki "z piekła rodem". Sos oprócz tego, że jest mocno pikantny, jest także bardzo aromatyczny i delikatnie słodki. Przygotowany na bazie ketchupu, doskonale sprawdzi się jako dodatek do wędlin, kanapek i potraw z grilla.

Składniki

  • 350 g ketchupu łagodnego
  • 5 papryczek chilli (średniej wielkości)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 4 papryczki chili pozbawiamy pestek, siekamy i przekładamy do naczynia, dodajemy 2 ząbki czosnku, miód, ocet jabłkowy oraz ketchup i miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.

    1 papryczkę chili kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do powstałego sosu razem z ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

    Tak powstały sos przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

    Życzę smacznego Wszystkim kochającym bardzo ostre smaki!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 17 czerwca 2014 Dziękuję Wam bardzo. Gorąco zachęcam o wypróbowania - u mnie zawsze jest obecny w lodówce, ale uwaga, bo jest naprawdę ostry. Dla tych, którzy lubią takie piekiełko - znakomity :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 16 czerwca 2014 Bardzo lubię ostre smaki, a ten sos jest z pewnością smaczny!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń