Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszny - może troszkę pracochłonny ale warto
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1763
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2263
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 62
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 140
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1392
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1763
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2263
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 62
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 140
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1392
Składniki
Paprykę oraz chili zmielić w maszynce, najlepiej paprykę pokroić w cienkie paski wtedy zostają mniejsze skórki po zmiksowaniu. Dodać do tego przeciśnięty czosnek i składniki zaprawy dobrze wymieszać – można zagotować – najlepiej zostawić na noc lub nieco dłużej aby smaki się połączyły. Zmiksować blenderem ręcznym lub w mikserze kielichowym bo miksowanie w malakserze nic nie daje.
Paprykę oraz chili zmielić w maszynce, najlepiej paprykę pokroić w cienkie paski wtedy zostają mniejsze skórki po zmiksowaniu. Dodać do tego przeciśnięty czosnek i składniki zaprawy dobrze wymieszać – można zagotować – najlepiej zostawić na noc lub nieco dłużej aby smaki się połączyły. Zmiksować blenderem ręcznym lub w mikserze kielichowym bo miksowanie w malakserze nic nie daje.
Najlepiej gotować porcjami, od chwili zagotowania na małym ogniu 5 minut. Gorące nakładać do słoiczków i do góry dnem.
Najlepiej gotować porcjami, od chwili zagotowania na małym ogniu 5 minut. Gorące nakładać do słoiczków i do góry dnem.
RADA: chili najlepiej czyścić i kroić w rękawiczkach, bo przy takiej ilości mocno później pieką dłonie no i ręce po chili z dala od twarzy!
Sos jest super do spaghetti, można go wówczas połączyć z mięsem mielonym i zrobić coś a''la bolonese. Ja zazwyczaj dodaję go zamiast keczupu na kanapki, świetny jest też do zapiekanek jako baza pod dodatki
co do trwałości to nie wiem ile maksymalnie może stać - u mnie stoi już 3 miesiąc i nic się nie dzieje no może z tym, że jest coraz lepszy.
Co do ilości to wychodzi tego sporo - ja robiłam dwie porcje sosu i z tego co pamiętam to wyszło mi ok 20 większych słoiczków (takich po majonezie)