Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszny - może troszkę pracochłonny ale warto
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2409
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4553
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1630
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 494
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2409
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4553
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1630
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 494
Składniki
Paprykę oraz chili zmielić w maszynce, najlepiej paprykę pokroić w cienkie paski wtedy zostają mniejsze skórki po zmiksowaniu. Dodać do tego przeciśnięty czosnek i składniki zaprawy dobrze wymieszać – można zagotować – najlepiej zostawić na noc lub nieco dłużej aby smaki się połączyły. Zmiksować blenderem ręcznym lub w mikserze kielichowym bo miksowanie w malakserze nic nie daje.
Paprykę oraz chili zmielić w maszynce, najlepiej paprykę pokroić w cienkie paski wtedy zostają mniejsze skórki po zmiksowaniu. Dodać do tego przeciśnięty czosnek i składniki zaprawy dobrze wymieszać – można zagotować – najlepiej zostawić na noc lub nieco dłużej aby smaki się połączyły. Zmiksować blenderem ręcznym lub w mikserze kielichowym bo miksowanie w malakserze nic nie daje.
Najlepiej gotować porcjami, od chwili zagotowania na małym ogniu 5 minut. Gorące nakładać do słoiczków i do góry dnem.
Najlepiej gotować porcjami, od chwili zagotowania na małym ogniu 5 minut. Gorące nakładać do słoiczków i do góry dnem.
RADA: chili najlepiej czyścić i kroić w rękawiczkach, bo przy takiej ilości mocno później pieką dłonie no i ręce po chili z dala od twarzy!
Sos jest super do spaghetti, można go wówczas połączyć z mięsem mielonym i zrobić coś a''la bolonese. Ja zazwyczaj dodaję go zamiast keczupu na kanapki, świetny jest też do zapiekanek jako baza pod dodatki
co do trwałości to nie wiem ile maksymalnie może stać - u mnie stoi już 3 miesiąc i nic się nie dzieje no może z tym, że jest coraz lepszy.
Co do ilości to wychodzi tego sporo - ja robiłam dwie porcje sosu i z tego co pamiętam to wyszło mi ok 20 większych słoiczków (takich po majonezie)