Do góry

Dodatki Przepis na:

SOS ROKPOLOWY

SOS ROKPOLOWY

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22264

Dodano:

Odsłon: 6272

Wykwintny sos, idealny na uroczystą kolację

Składniki

  • ser rokpol (lub inny ser z przerostem zielonej pleśni), 10 dag
  • gęsta śmietana, 2 łyżki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • Natka pietruszki, pół pęczka
  • gęsty majonez, 1/2 szklanki
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
SOS ROKPOLOWY

Przygotowanie

  1. 10 dag sera rokpol (lub innego sera z przerostem zielonej pleśni) utrzeć na gładką masę z 2 łyżkami gęstej kwaśnej śmietany. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny.

  2. Opłukać, posiekać pół pęczka natki. Dodać do sosu. Dołożyć 1/2 szklanki gęstego majonezu (najlepiej dekoracyjnego) i całość ponownie wymieszać na gładką masę.

  3. Dobrze schłodzić. Przed podaniem sos udekorować plasterkami cytryny i gałązkami natki. Podawać do mięs, jajek, wędlin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń