Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parę lat temu natrafiłem na ciekawy przepis w książce "Kuchnia Polska, potrawy regionalne" autorstwa Hanny Szymanderskiej, na sos z dzikich gruszek, opisujący metodę prażenia poćwiartowanych owoców, a potem rozgotowywania ich w winie, na koniec łącząc je z cukrem, skórką oraz sokiem z cytryny. Zaintrygowało mnie to bardzo i najpierw wypróbowałem ów przepis używając normalnych gruszek, potem do tego dorzuciłem ostre papryczki i byłem mega pozytywnie zaskoczony kombinacją ostro-słodkich smaków, czym swoją drogą podzielę się w innym przepisie. Zmierzając w każdym razie do meritum, postanowiłem sprawdzić czy ów metoda działa równie dobrze dla innych owoców... i tak powstał tenże sos, bardziej wytrawny niż oryginalny gruszkowy, a co za tym idzie o szerszym zastosowaniu Choć wygląd jest mylący, nie jest to dżem, nie są to powidła, a coś co komponuje się równie dobrze z serami i wędlinami jak żurawina, aczkolwiek o bardziej kwaskowatym profilu smakowym.
Jeśli lubisz ciasteczka, to koniecznie wypróbuj szybkiego przepisu na te z ci...
Odsłon: 38
dziś zapraszam na bardzo łatwe, szybkie i tanie ciasto śmietanowe, które wych...
Odsłon: 19476
Jeśli lubisz ciasteczka, to koniecznie wypróbuj szybkiego przepisu na te z ci...
Odsłon: 38
dziś zapraszam na bardzo łatwe, szybkie i tanie ciasto śmietanowe, które wych...
Odsłon: 19476
Składniki
Pokrój śliwki i morele w ćwiartki, odrzuć pestki. Obierz imbir łyżeczką, zetrzyj na tarce lub posiekaj b. drobno. Sparz limonkę wrzątkiem, po czym osusz ją, zetrzyj skórkę, przekrój na pół i wyciśnij sok. Rozgrzej rondelek na średnim ogniu i przełóż poćwiartowane kawałki owoców. * jeśli ich używasz, podpraż suszone papryczki na suchej, rozgrzanej patelni przez 2 - 3 minuty na każą stronę, po czym przełóż do miski z wrzątkiem i zakryj folią na ok. 20 min.
Cały czas mieszając, smaż owoce przez 2 - 3 minuty, aż zauważysz, że zaczyna się tworzyć konkretny osad na denku naczynia. Zalej winem, zredukuj minimalnie ogień i mieszaj tylko sporadycznie, sprawdzając co 3 - 4 minuty miękkość owoców. Po ok. 15 minutach powinny się rozpadać na mniejsze kawałki przy niewielkim oporze.
Zredukuj ogień jeszcze bardziej, dorzuć pozostałe składniki - skórka i sok z limonki, imbir, cukier i opcjonalnie podprażone i namoczone papryczki. Przechyl garnuszek i zmiksuj, najlepiej począwszy od średnich obrotów, żeby uniknąć rozbryzgiwania. Gotuj jeszcze przez parę minut na średnim ogniu do uzyskania gęstej konsystencji.
Przelej sos bezpośrednio do miski, celem podania, albo do wyparzonego wcześniej słoika o pojemności 400 ml, który następnie dobrze zakręć i obróć do góry nogami na ok. godzinę, a po ostudzeniu odstaw do lodówki. Sos powinien wytrzymać do miesiąca w lodówce.