Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Możesz pójść po linii najmniejszego oporu i zmieszać ocet jabłkowy, sos rybny i przyprawy, aby przygotować domowy sos Worcestershire. My jednak przedstawiamy przepis, który najbardziej przypomina oryginalną recepturę. Wszystkie dziwnie brzmiące element sosu znajdziesz w marketach na półkach ze zdrową żywnością i produktami kuchni świata. Domowy sos możesz przechowywać w lodówce nawet kilkanaście tygodni. Sos Worcestershire powstał dzięki brytyjskemu lordowi Sandysowi, który przywiózł oryginalną miksturę z Bengalu. W 1835 r. zlecił parze chemików odtworzenie egzotycznego smaku. Mężczyźni podjęli się wyzwania, ale rozczarowani rezultatami, zostawili butelki z przyprawą w piwnicy i o nich zapomnieli. Po kilku latach odnaleziono sos i dano mu drugą szansę. Podczas niezamierzonego procesu starzenia wytworzył się bogaty i pikantny smak. Sos Worcestershire (nazwa pochodzi od rodzimego miasta lorda – Worcester) rozprzestrzenił się w całej Europie, Ameryce i na całym świecie.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242713
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242713
Składniki
Do kielicha blendera włóż melasę, pastę z tamaryndowca, anchois, obraną i posiekaną w kostkę cebulę, obrany i pokrojony imbir oraz czosnek, a także połowę porcji octu. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przelej zawartość kielicha do garnka i dodaj pozostałe składniki (w tym resztę octu). Całość doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Przelej sos do słoika, zakręć i przechowuj, ciemnym miejscu przez co najmniej 1 miesiąc (lub dłużej, jeśli chcesz uzyskać mocniejszy smak). Po leżakowaniu przelej sos przez sitko wyłożone gazą lub filtr do kawy i przechowuj w lodówce.