Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Możesz pójść po linii najmniejszego oporu i zmieszać ocet jabłkowy, sos rybny i przyprawy, aby przygotować domowy sos Worcestershire. My jednak przedstawiamy przepis, który najbardziej przypomina oryginalną recepturę. Wszystkie dziwnie brzmiące element sosu znajdziesz w marketach na półkach ze zdrową żywnością i produktami kuchni świata. Domowy sos możesz przechowywać w lodówce nawet kilkanaście tygodni. Sos Worcestershire powstał dzięki brytyjskemu lordowi Sandysowi, który przywiózł oryginalną miksturę z Bengalu. W 1835 r. zlecił parze chemików odtworzenie egzotycznego smaku. Mężczyźni podjęli się wyzwania, ale rozczarowani rezultatami, zostawili butelki z przyprawą w piwnicy i o nich zapomnieli. Po kilku latach odnaleziono sos i dano mu drugą szansę. Podczas niezamierzonego procesu starzenia wytworzył się bogaty i pikantny smak. Sos Worcestershire (nazwa pochodzi od rodzimego miasta lorda – Worcester) rozprzestrzenił się w całej Europie, Ameryce i na całym świecie.
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 338
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 350
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 228
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 122
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 338
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 350
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 228
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 122
Składniki
Do kielicha blendera włóż melasę, pastę z tamaryndowca, anchois, obraną i posiekaną w kostkę cebulę, obrany i pokrojony imbir oraz czosnek, a także połowę porcji octu. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przelej zawartość kielicha do garnka i dodaj pozostałe składniki (w tym resztę octu). Całość doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Przelej sos do słoika, zakręć i przechowuj, ciemnym miejscu przez co najmniej 1 miesiąc (lub dłużej, jeśli chcesz uzyskać mocniejszy smak). Po leżakowaniu przelej sos przez sitko wyłożone gazą lub filtr do kawy i przechowuj w lodówce.