Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Autor:

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 1647

Dodano:

Odsłon: 441

Lekko kwaskowaty jak zupa ogórkowa, błyskawiczny w wykonaniu – sos z kiszonych ogórków, idealnie smakuje w towarzystwie mięsa czy ryb, świetnie komponuje się również z potrawami z ziemniaków. W moim domu podaję go do paluszków rybnych, smakuje wybornie.

Składniki

  • 3 duże ogórki kiszone
  • 500 ml bulionu ( może być z kostki )
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g śmiatany 18%
  • pęczek szczypiorku
  • sól ( opcjonalnie)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sos z kiszonych ogórków

Przygotowanie

  1. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych otworach.
    Do garnka przekładamy starte ogórki, zalewamy je bulionem i całość gotujemy około 5 minut.
    Do miseczki przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę, wlewamy chochlę bulionu i wszystko dokładnie razem łączymy.
    Gotową zawiesiną zabialamy sos, wszystko dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
    Opłukany szczypiorek drobno siekamy a następnie łączymy go z gorącym sosem. Gotowy sos podajemy na gorąco z mięsem, rybą czy potrawami z ziemniaków.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń