Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos z pieczonej papryki jest niezwykle aromatyczny i wyrazisty. Pochodzi z kuchni włoskiej i świetnie pasuje do makaronu czy ryb lub klopsików. Może być także wykorzystywany jako dip do maczania przekąsek. Ma bogaty i lekko słodki smak, z charakterystyczną nutą lekko zwęglonej papryki.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 823
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 823
Składniki
Przygotuj papryki. Warzywa oczyść z gniazd nasiennych i podziel na ćwiartki. Połóż je na blaszce wyłożonej folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 250 st. Celsjusza. Piecz je przez 25-30 minut z każdej strony lub dłużej, do widocznego zwęglenia skórek. Wyjmij papryki i przełóż je do miski.
Przygotuj sos. Szalotkę i czosnek obierz oraz bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Dołóż szalotkę i czosnek, a następnie posyp je wędzoną papryką, solą i pieprzem. Smaż przez 4-5 minuty, często mieszając. Dołóż pieczoną paprykę pokrojoną w kostkę. Kontynuuj smażenie przez kolejną minutę.
Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj całość przez kolejne 2 minuty, aż warzywa się skarmelizują. Mieszankę przenieś do miski robota kuchennego i lekko ją zblenduj z dodatkiem połowy bazylii oraz dwóch rodzajów octu. Przenieś wszystko do ganka, dokładnie zeskrobując dno i brzegi patelni. Doprowadź sos do wrzenia. Wlej bulion i duś całość przez 8-10 minut do zgęstnienia sosu. Sos z pieczonej papryki podawaj z dodatkiem makaronu, mięs lub warzyw.