Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop cukrowy można bez trudu kupić w dobrze zaopatrzonym sklepie, ale przygotowany samodzielnie jest znacznie tańszy. Przydaje się jako syrop barmański do słodzenia drinków, a także kawy czy koktajli owocowo-warzywnych. Używam go również do słodzenia nalewek z delikatnych owoców, na przykład malin.
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 20
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 45
Od dzieciństwa bardzo lubię brukselkę, nawet tę na maksa rozgotowaną w zupie...
Odsłon: 15
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 20
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 45
Od dzieciństwa bardzo lubię brukselkę, nawet tę na maksa rozgotowaną w zupie...
Odsłon: 15
Składniki
Do przygotowania syropu używam zazwyczaj zwykłego białego cukru. Jest najbardziej neutralny w smaku, więc też najbardziej uniwersalny, a przy tym najtańszy.
Czasem przygotowuję niewielką porcję z brązowego cukru trzcinowego muscovado – taki syrop cukrowy ma ciemniejszy kolor i bardziej intensywny smak – jest lekko karmelowy. Jeśli chcesz uzyskać taki właśnie efekt – śmiało użyj muscovado albo innego brązowego cukru.
Przygotowanie syropu jest znacznie łatwiejsze, niż sobie wyobrażasz. Naprawdę nie warto przepłacać za gotowe syropy! Wszystkie składniki umieść w rondlu czy garnku, zagotuj i utrzymuj w stanie wrzenia przez minutę. Po ostudzeniu wlej do butelki i już, to cała procedura. Warto przecedzić przez gęste sitko, bo czasem podczas studzenia w płynie wytrącają się kłaczki.
Niektóre portale zalecają przechowywanie gotowego syropu w lodówce. Sprawdziłam to wielokrotnie i uroczyście oświadczam – nie ma takiej potrzeby! Butelkę z gotowym syropem stawiam po prostu w kuchennej szafce i używam w miarę potrzeby. Syrop cukrowy nigdy mi się nie zepsuł, a stał w szafce naprawdę bardzo długo. Wstawiony do lodówki nieładnie krystalizował, co utrudniało użytkowanie. Pewne znaczenie może mieć fakt, że w naszej kuchni nie jest bardzo gorąco – temperatura zwykle nie przekracza 18-19 stopni. Jeśli masz znacznie cieplejszą kuchnię – samodzielnie sprawdź, jak będzie się przechowywał syrop cukrowy u Ciebie (najlepiej zostaw w szafce niezbyt dużą porcję i obserwuj, czy nie dzieje się z nim nic złego). Na zdrowie!
PS. Jeszcze w karnawale zapraszam na drinka z użyciem dzisiejszego syropu cukrowego. Warto go więc zawczasu przygotować!