Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam Ci syrop z octu jabłkowego z miodem oraz napój na bazie octu jabłkowego i soku z cytryny, który jest odpowiedni dla diabetyków. Obie mikstury są równie wartościowe, więc warto je wypróbować (ten drugi napój, na bazie octu jabłkowego i cytryny, znajdziesz tylko na blogu, zapraszam).
        
        
        
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231751
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4959
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36364
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231751
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4959
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36364
        
        Składniki
Najłatwiej jest zmieszać ocet z płynnym miodem, bo ta mieszanina szybko się połączy. Ale prawdziwy miód jest płynny tylko przez krótki czas latem, a ja przygotowałam syrop z octu jabłkowego w środku zimy. Miałam więc miód całkowicie skrystalizowany.
Umieściłam miód w słoiku i zalałam octem, co pokazuję na zdjęciach. Słoik zamknęłam i zostawiłam na kuchennym blacie na całą noc. Wystarczyło kilkanaście godzin, aby miód sam z siebie się rozpuścił, na koniec kilka razy zamieszałam go łyżką i już.
Gdyby jednak Twój miód nadal był twardy, należy wstawić słoik z zawartością do garnka z ciepłą wodą. Podgrzewać przez jakiś czas, pilnując, aby temperatura wody w garnku nie przekroczyła 40 stopni Celsjusza. W takich warunkach miód na pewno się rozpuści! Pilnuj jedynie, aby nie przegrzać miodu i octu, bo zależy nam na żywych, surowych składnikach syropu.
Na koniec do octu z miodem dosypałam cynamon i podpowiadam, że do jego starannego rozprowadzenia trzeba użyć trzepaczki. Bez niej (na początku mieszałam łyżką) pył utrzymuje się na powierzchni i nijak nie chce dać się zmienić w zawiesinę. Więc trzepaczka naprawdę się przyda.
I jeszcze jedno – jak wspomniałam, powstały syrop z octu jabłkowego, miodu i cynamonu jest zawiesiną. Dlatego po wlaniu do butelki będzie się rozwarstwiać, więc przed każdym użyciem należy wstrząsnąć butelką i znów wszystko pięknie się wymiesza.
Wlej do hermetycznie zamykanej butelki (ja rozlałam do kilku mniejszych butelek) i przechowuj w lodówce. Co rano i co wieczór wypij dwie łyżki tego wzmacniającego syropu. Na zdrowie!