Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z sosny warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień. Jest znakomity na kaszel.A przy tym świetnie smakuje.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 495
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 257
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9676
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1125
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4474
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 495
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 257
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9676
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1125
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4474
Składniki
Zerwane młode pędy sosny delikatnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na 1 centymetrowe kawałki.
Potem w słoiczku układamy na przemian warstwy pędów i cukru. Mniej więcej 3 cm pędów posypujemy 4 łyżkami cukru. Słoik zakręcamy i odstawiamy na słoneczne okno. Raz dziennie energicznie wstrząsamy słoikiem. Syrop w słoneczne dni będzie robił się w około 7 dni, w pochmurne trochę dłużej. Potem przez sitko przelewamy powstały syrop do mniejszego słoiczka. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. Właściwości lecznicze zachowuje nawet przez kilka lat.