Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4007
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415719
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2667
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4007
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415719
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2667
Składniki
Rozgrzałem piekarnik do 240 stopni C . Ziemniaki obrałem ,naciąłem nożem w kilkumilimetrowych odstępach . Można to zrobić na dwa sposoby : ułożyć ziemniak na łyżce i nacinać ,aż nóż dotknie krawędzi łyżki : lub położyć ziemniak obok deseczki i kroić nożem tylko do wysokości deseczki. Następnie stopiłem masło ,posmarowałem nim ziemniaki ( część pozostawiłem aby użyć później ). Ułożyłem ziemniaki jeden obok drugiego w żaroodpornej formie ( wskazana płaska ), u mnie wysoka. Posoliłem ,piekłem ok. 30 minut. Posypałem tartą bułką ,skropiłem resztą masła i zapiekałem jeszcze ok. 10 minut. Na koniec posypałem parmezanem ,pozostawiłem w piekarniku jeszcze ok. 5 minut ( czas zależy od wzrokowej oceny ,ziemniaczki winny wyglądać smakowicie ).