Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna szynka ala konserwowa z szynkowaru
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22544
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14848
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4648
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44340
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 615
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 632
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22544
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14848
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4648
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44340
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 615
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 632
Składniki
Szynkę dokładnie osuszamy. 3/4 szynki kroimy w grubą kostkę ok 3x3cm, pozostałe 1/4 szynki kroimy drobniej ok 1,5x1,cm.
Dodajemy sól peklową 20g na kg i dokładnie mieszamy. Przekładamy do lodówki na 2 doby. 2 Razy dziennie mieszamy.
Po min. 2 dobach mięso rozbijamy lekko tłuczkiem, dodajemy 50ml zimnej wody i dokładnie wyrabiamy mięso, aż wchłonie wodę i będzie się kleiło do dłoni. Minimum ok. 10min. Do mięsa możemy dodać dodatkowo ulubione przyprawy np. paprykę w proszku, czosnek, białą gorczycę lub kolorowy pieprz. Wg uznania i preferencji.
Przekładamy do woreczka przeznaczonego do parzenia i całość wkładamy do szynkowaru. Można pomóc sobie tłuczkiem do kartofli aby mięso dokładnie się ułożyło. Wkładamy do lodówki jeszcze na 24h.
Po tym czasie szynkowar przekładamy do dużego garnka (im większy tym łatwiej będzie kontrolować temerature) pod szynkowar podkładamy ściereczkę. Zalewamy wodą na wysokość wstadu. Parzymy w temperaturze wody nie przekraczającej 75stopni do uzyskania temperatury wsadu 65 stopni.
Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury szynkowar wyjmujemy, odkręcamy sprężynę i wkładamy do ostudzenia w zimnej wodzie. Następnie wkładamy do lodówki na noc. Po wyciągnięciu szynka jest gotowa do spożycia.
Na zdjęciu z domowym chlebem: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-domowy-chleb-bez-zakwasu,159858,stavi.html