Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, proste i zdrowe, a przede wszystkim domowe tortille na bazie mąki pełnoziarnistej. Idealne zamiast pieczywa.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4297
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 74
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 47
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 88
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 397
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4297
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 74
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 47
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 88
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 397
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól i mieszamy. Do mąki dodajemy także olej i mieszamy. Zaczynamy stopniowo dolewać gorącą wodę, cały czas mieszając wszystko łyżką. Następnie ugniatamy wszystko razem dłonią. Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut, aby było gładkie i odchodziło od ręki. Gdyby było zbyt klejące, to dodajemy odrobinę mąki, a jeśli zbyt twarde, to dolewamy wodę. Wyrobione, gładkie ciasto owijamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.
Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą talerza i noża wykrawamy równy okrągły kształt (ważne, aby placek nie był większy niż średnica patelni). Patelnię rozgrzewamy. Kiedy jest gorąca, to wrzucamy pierwszą tortillę. Opiekamy z każdej strony po 1-2 minuty (aż pojawią się brązowe plamki i lekko się nadmuchają). Im dłużej będziemy je opiekać, tym twardsze i bardziej chrupkie będą. Jeśli więc chcemy tortillę zwijać, to lepiej trzymać je krócej na patelni, aby były bardziej elastyczne. Upieczone tortille odkładamy na czystą, suchą ściereczkę, aby nie wyschły i pozostały elastyczne.