Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tortille pszenne domowej roboty to pyszne placki, które są podstawą wielu pysznych przepisów - zawijanych tortilli, burrito, tacos czy kababa. Smakują znacznie lepiej niż te kupne i nie zawierają zbędnych chemicznych dodatków.
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 58
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 298
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 677
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3414
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 58
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 298
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 677
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3414
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli, wlewamy gorącą wodę oraz olej i całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie wyrabiamy dłonią około 3 minut do momentu aż ciasto będzie miękkie i gładkie, następnie formujemy wałek i dzielimy go na 6 części, z każdej z nich formujemy kulę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na bardzo cienkie, okrągłe placki. Smażymy na suchej patelni przez około 30 sekund z każdej strony. Na tortilli będą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować. Tortilli nie pozostawiamy zbyt długo na patelni bo stwardnieje, zrobi się krucha i nie da się jej zwijać. Usmażone tortille układamy jedna na drugiej przykrywając lekko wilgotną ściereczką.