Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tortille pszenne domowej roboty to pyszne placki, które są podstawą wielu pysznych przepisów - zawijanych tortilli, burrito, tacos czy kababa. Smakują znacznie lepiej niż te kupne i nie zawierają zbędnych chemicznych dodatków.
Przepyszna sałatka nie tylko na święta z makaronem ryżowym nitki, kurczakiem,...
Odsłon: 312
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 32
Przepyszna sałatka nie tylko na święta z makaronem ryżowym nitki, kurczakiem,...
Odsłon: 312
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 32
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli, wlewamy gorącą wodę oraz olej i całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie wyrabiamy dłonią około 3 minut do momentu aż ciasto będzie miękkie i gładkie, następnie formujemy wałek i dzielimy go na 6 części, z każdej z nich formujemy kulę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na bardzo cienkie, okrągłe placki. Smażymy na suchej patelni przez około 30 sekund z każdej strony. Na tortilli będą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować. Tortilli nie pozostawiamy zbyt długo na patelni bo stwardnieje, zrobi się krucha i nie da się jej zwijać. Usmażone tortille układamy jedna na drugiej przykrywając lekko wilgotną ściereczką.